Безпечна електропроводка в дерев'яному будинку

Будівництво будинків з оциліндрованих колод або бруса залишається актуальним і сьогодні. Це пояснюється не тільки тим, що деревина відрізняється своєю екологічною чистотою, а й можливістю зводити красиві і комфортні малоповерхові житлові будинки. Однак цей натуральний матеріал характеризується одним істотним недоліком - легко запалюється. У зв'язку з цим дуже важливо, щоб в дерев'яному будинку була зроблена безпечна електропроводка. Адже статистика показує, що неправильно прокладена електрична проводка досить часто стає причиною загорянь таких житлових будівель.

01

Характерні причини займань

Джерелом виникнення пожежі може стати як виникло коротке замикання через порушення цілісності ізолюючого шару проводів, так і перевищення електронавантаження на кабель. У зв'язку з цим при облаштуванні електропроводки в дерев'яному будинку потрібно неодмінно дотримуватися певних правил:

  • кабель за технічними параметрами необхідно підбирати з максимальним відповідністю споживаної потужності електроприладів в кожній окремій групі;
  • передбачити аварійне відключення розеток і електричних установок на випадок несподіваного перевищення допустимих навантажень на них;
  • категорично забороняється встановлювати клемні з'єднання в проводці, якщо вони будуть регулярно нагріватися;
  • максимально використовувати при прокладці електропроводки неспалену захист, що дозволяє виключити ймовірність переходу полум'я з кабелю на дерев'яну конструкцію.

Варіанти облаштування безпечної електропроводки в дерев'яному будинку

Щоб електропроводка в дерев'яному будинку була максимально безпечною потрібно неухильно дотримуватися правил ПУЕ. Хоча вони і досить суворі, однак виконання цілком реально. Пожежобезпечну прокладку проводом в малоповерховому житловому будова з дерева дозволяється здійснювати двома способами.

Прихована

Хоча багато фахівців не рекомендують прокладати електричну проводку в дерев'яному будинку за такою технологією, але з дотриманням усіх нормативів ШЕУ це можна зробити. Існує два способи облаштування електропроводки прихованим способом:

  • З використанням металевих рукавів. Сталеві труби здатні гарантовано захистити від вогню сусідні дерев'яні конструкції. Однак для цього необхідно дотримуватися кількох обов'язкових умов:
  • застосовувати труби тільки оцинковані або пофарбовані зсередини;
  • на їх зрізи потрібно надягати спеціальні пластикові наконечники, виключаючи можливість пошкодити кабель або провід гострими крайками;
  • укладати рукава з невеликим ухилом, це дозволить виключити ймовірність скупчування конденсату всередині них.
  • Під шаром штукатурки. При цьому її шар потрібно укладати не менше 10 мм. Однак такий метод має істотний мінус: не дотримуються правила ПУЕ про легко змінюваності електропроводки. До того ж мало хто в дерев'яному будинку планує оштукатуривать стіни. Адже не зрозуміло, що буде з такою обробкою через рік при природній усадці будівлі.

Відкрита

Електропроводка в дерев'яному будинку відкритого типу в малоповерховому житловому будові з бруса або колоди облаштовується двома методами:

  • У електротехнічні гофровані труби. Такі канали виготовляються з негорючого пластика. До мінусів можна віднести не зовсім естетичний проводки. Адже дерев'яні стіни мають не ідеально рівну поверхню. До того ж з часом труби почнуть провисати. Так прибирати пил з них буде досить складно.
  • В кабель-канали. Для їх виробництва також застосовують пластик з високим ступенем стійкості до підвищених температур. Але за рахунок правильної прямокутної форми вони будуть гармонійно виглядати в інтер'єрі. При цьому під час прокладання цих коробів можна врахувати можливу усадку будинку. Однак для здійснення цього заходу потрібно мати певний досвід виконання таких робіт.
Кваліфіковані майстри МЕТЕР здійснять професійний монтаж електропроводки в дерев'яному будинку.