Вибір правильного радіатора опалення в квартиру

⛄ Гарантувати комфортний мікроклімат в міській квартирі в період холодів дозволить правильна комплектація батареями системи опалення. Сучасний ринок пропонує багатий асортимент їх видів. Вони розрізняються не тільки вартістю і матеріалом, але і коефіцієнтом тепловіддачі, зовнішнім виглядом. Щоб зробити грамотний вибір радіатора опалення в такому різноманіття, рекомендуємо ознайомитися з основними експлуатаційними параметрами кожного популярного пристрою обігріву.

02

Вибираємо правильно радіатор опалення в квартиру

Для початку спробуємо зрозуміти, якому матеріалу краще віддати перевагу. Виробники пропонують такі пристрої обігріву з декількох основних матеріалів:

  • Чавуну. Батареї з цього матеріалу найдешевші. Крім цього вони відрізняються тривалим терміном служби. Чи не іржавіють. Однак при їх виборі необхідно враховувати їх певні недоліки: велика вага, низьку тепловіддачу, необхідність періодично оновлювати зовнішній вигляд.
  • Сталь. Такі батареї з сучасним дизайном стануть гармонійним доповненням будь-якого інтер'єру. Хоча коштують трохи дорожче аналогів з чавуну, вони здатні забезпечити досить хорошу ступінь обігріву. Однак погано переносять гідравлічні удари, а також активна взаємодія з киснем в теплоносії.
  • Мідь. Батареї з мідних сплавів - це цілісна пряма труба з діаметром близько 30 мм. Для підвищення тепловіддачі, як правило, на ній додатково встановлюються спеціальні ребра з міді. Привабливість моделей забезпечується за допомогою дерев'яного екрану. Такі батареї здатні гарантувати високий рівень тепловіддачі. Добре переносять агресивне зовнішнє вплив. Головний їх недолік - велика вартість.
  • Алюміній. Радіатор опалення з такого матеріалу користується великим попитом. До причин такої популярності фахівці відносять досить високі показники за міцністю, прекрасний дизайн, невелика вага. Однак в процесі експлуатації вимагають великого відходу.
  • Біметал. Основу таких радіаторів становить сталева труба, покрита спеціальним алюмінієвим сплавом. За рахунок грамотно комбінації таких металів забезпечується високий ступінь стійкості до якості теплоносія і тиску. Але у таких приладів опалення є і певні мінуси. Перший - висока вартість. Другий - здатність накопичувати всередині відкладення, що знижують ефективність тепловіддачі, а також провокують появу протікання.


4 головних умов вибору радіаторів

03

Критерій №1. Особливості системи опалення. 🔥

Традиційно в централізованих системах теплоносій подається під великим тиском, проте не постійним. До того ж в тепломагістралі, як правило, надходить хімічно оброблена вода. Тобто з досить високим ступенем жорсткості. Що чинить негативний вплив на металеві внутрішні поверхні батарей. Тому що купується радіатор опалення в квартиру повинен гарантовано протистояти тиску в 10 атмосфер і не бояться хімічного впливу теплоносія. Таким вимогам максимально відповідає чавунну батареї.

Критерій №2. Коефіцієнт тепловіддачі. ⛄

Це один з найважливіших параметрів вибору радіатора. Звичайно про такому показнику конкретної моделі можна дізнатися в магазині. Однак наведемо середні показники такої характеристики для однієї секції:

  • алюмінієва - до 210 ват;
  • биметаллическая - близько 180 ват;
  • чавунна - максимум 160 ват.

Критерій №3. надійність.

Фахівці вважають, що батарей з урахуванням матеріалу здатні гарантовано забезпечити певний період експлуатації:

  • з чавуну - не більш ніж 50 років;
  • зі сталі - до 25 років;
  • з біметалу - орієнтовно 25 років;
  • алюмінієві - максимально 20 років.

Критерій №4. Естетичний вигляд.

Найбільшою кількістю різних стилів і дизайнерських оформлень відрізняються батареї з алюмінію. Підібрати підходящу модель можна легко завдяки різноманітності не тільки колірних рішень, а й розмірів. До того ж вони ідеально підійдуть при обмеженому просторі місця установки батареї.

Сталеві радіатори випускаються як в плоскому, так і трубчастих виконанні. За рахунок оригінального дизайнерського рішення вони стануть прекрасним доповненням будь-якого інтер'єру.

Якщо для вас не важлива привабливість зовнішнього вигляду батареї, то можна віддати перевагу пристроям опалення з чавуну.

Досвідчені фахівці МЕТЕР допоможуть на професійному рівні зробити вам правильний вибір радіатора опалення з урахуванням ваших уподобань і експлуатаційних нюансів батареї.