Правильний догляд за паркетом

Підбираючи варіант підлогового покриття, практично кожна сім'я намагається вибрати матеріал здатний як-би віддавати тепло і створювати прекрасний настрій для всіх мешканців. Ідеально відповідає таким побажанням паркет. Паркетна дошка зможе одночасно надати кімнаті певний домашній затишок і якусь урочистість. Однак в ході експлуатації таке дерев'яне покриття систематично піддається впливу різноманітних чинників. Це і зміна кліматичних умов (температури і вологості), навантаження механічного характеру (ходіння по ньому людей, тертя в ході збирання), вплив хімічних компонентів миючих засобів. У зв'язку з цим зберегти свою функціональність і якість паркетна дошка здатна лише при належному догляді.

09

Як же правильно потрібно доглядати за паркетом.

Ідеальний догляд за паркетом передбачає здійснення таких заходів:

  • Намагаємося до мінімуму звести ймовірність контакту паркетної дошки з водою.
  • Обов'язково встановлюємо пом'якшувальні прокладки на ніжки корпусних меблів. Якщо на ній передбачені ролики, то замінюємо їх на спеціальні для паркетних покриттів.
  • Якщо у вас є домашні тварини, то необхідно періодично підрізати їм кігті.
  • Для запобігання потрапляння піску і великих фракцій сміття з вулиці на паркетне покриття рекомендується постелити в передпокої килимок з щільним ворсом.
  • Попадання прямих сонячних променів на паркетну дошку стане причиною зміни її первісного кольору. Тому якщо ваші вікна виходять на південну сторону, то рекомендуємо повісити щільні штори або фіранки.
  • Паркет від впливу агресивних компонентів в миючих засобах почне з часом знебарвлюватися. У зв'язку з цим бажано проводити сухе прибирання або з використанням вологої ганчірки.
  • При втраті декоративної привабливості паркетної дошки потрібно здійснити її циклювання з подальшим нанесенням лакового покриття. Така реставрація паркету дозволить надати йому практично первісний зовнішнім виглядом.

Як правильно експлуатувати паркет

Монтаж і експлуатація паркетного покриття вимагає неухильного дотримання маси певних нюансів.

Вироби з натуральної деревини здатні змінювати свої геометричні параметри при значному і активному зміні температурного режиму і вологості. Якщо вони укладені досить щільно, то під час розширення поверхню паркету при деформації почне спучуватися і тріскатися. Щоб запобігти ймовірність створення такої ситуації, рекомендується між покриттям підлоги і стінами залишати зазор близько 10-20 мм. Так само бажано в кімнаті підтримувати постійну вологість не більш 60% за рахунок установки спеціального кліматичного обладнання.

Залежно від прохідності визначається оптимальна частота прибирань приміщення, циклювання, нанесення лакового захисного шару.

Для максимального виключення негативного впливу вологи на паркетну дошку на неї наносять спеціальне лакове або масляниста покриття. У кожному разі догляд за паркетом має свої специфічні нюанси.

При лаковому шарі

На паркеті з лаковим покриттям досить легко з'являються подряпини. У зв'язку з цим паркетні дошки з покриттям лаком при догляді вимагають дотримання певних нюансів:

  • Застосування жорстких матеріалів може випадково нанести подряпини на поверхню паркету. Тому для очищення паркетного покриття підлоги рекомендується використовувати м'які волосяні щітки, бавовняну тканину, пилосос.
  • Допускається застосування неагресивних речовин максимально адаптованих для чищення паркетних дощок, наприклад, миючі засоби «клинер». Якщо ви вирішите використовувати для догляду за паркетом стандартні чистячі рідини, то можете втратити декоративні паркетної дошки. Так як багато хто з них містять певні хімічні компоненти надають руйнівну дію на лаковий шар. І відповідно волога почне проникати в деревину.
  • Покриття різного виду поступово зноситься неминуче. У зв'язку з цим потрібно періодично здійснювати шліфування поверхні паркетних дощок. Це дасть можливість створити відчуття укладання нового паркету. Потрібно лише нанести захисний лаковий шар.

При олійно-восковому шарі

Для отримання покриття такого типу паркетні дошки просочуються спеціальними маслянистими складами. Така обробка дає можливість по максимуму виключити проникнення вологи і бруду в структуру деревини. Догляд за паркетом з таким покриттям практично ідентичний лакованим аналогам.

Від навантаження на паркетне покриття підлоги залежить періодичність проведення його шліфування. У більшості випадків достатньо час від часу здійснювати обробку дощок спеціальними захисними складами, наприклад, воскосодержащімі полиролями або спеціалізованими мастиками. Це дозволить оновити декоративно-захисний шар, забезпечуючи гарантований захист від різнохарактерних навантажень.

Олійно-воскове покриття має одну відмінну рису - швидко і ефективно відновлювати різні дефекти. Досить трохи пошліфувати пошкодженняий ділянку і покрити масляним шаром. І будь-який дефект буде не видно.

Професійна реставрація паркету від Компанії Метер.