Комфортна кухня

Комфортна кухняРозміри кухні, як великі, так і маленькі можуть створювати деякі незручності для господині. При великих відстанях між холодильником, плитою, обіднім столом і раковиною, господиня змушена постійно переміщатися, що веде зрештою до втоми і навіть поганого самопочуття. Буває, що і покупка гарнітура з багатьма секціями не вирішує проблему, оскільки змушує пересуватися по кухні з обережністю, щоб нічого не розбити, або не перекинути.

Зручна кухня.


Таким чином, зручність на кухні залежить від правильного планування і ретельного підходу до кожного сантиметру приміщення. Професіонали в області ергономіки пропонують ефективні і цікаві рішення корисного використання всього простору кухні.

Для того, щоб отримати максимально зручне планування, вони радять дотримуватися послідовного розташування предметів на кухні, яке відповідає приготуванню їжі:

• Зона зберігання продуктів і холодильник;
• місце для попередньої підготовки, очищення продуктів;
• мийка продуктів з ємністю для відходів;
• оброблення продуктів, нарізки і шинкування;
• приготування їжі, варіння;
• область для сервіровки.

Планування більшості сучасних кухонь створюється з урахуванням зручного розміщення найбільш часто використовуваних предметів: раковини, місця приготування їжі, місце зберігання продуктів. Існує кілька комбінацій для розміщення цих трьох елементів, при цьому, ідеальне відстань між ними - близько трьох метрів.

• Кухонні меблі розміщують в ряд або в дуже маленькою, або навпаки в дуже великій кухні. Раковина розташовується посередині, кухонна плита і холодильник - по краях. Для візуального збільшення площі, використовують вбудовані електроприлади. Обідній стіл розташовується в іншій частині кухні.
• У випадку, якщо кухня являє собою прохідне приміщення, меблі можна розташувати по обидва боки. Кухонну плиту і раковину встановлюють на одній стороні, холодильник на інший. Простору при такому плануванні повинно вистачати для того, щоб нахилиться і для вільного переміщення з доступом до дверей.
• Якщо приміщення кухні являють собою невеликий квадрат, зручно використовувати Г-образне розміщення предметів. У цьому випадку зручно, якщо раковина розташована по середині.

Найпоширенішим і правильним з точки зору комфорту та зручності є П-подібне планування з розташуванням меблів та інших предметів уздовж трьох стін. При цьому, мийка зазвичай розташовується в центі, плита і холодильник - по краях. Оптимальна ширина центральної частини повинна бути не менше 2.5 м, а вільний простір між сторонами - до 2,8 метрів. Великі розміри - створять необхідність зайвих рухів, малі розміри - тісноту.

Острівна кухня, по суті, є П-образної, або Г-подібної з установкою в центрі додаткових предметів - раковини, місця для готування їжі та оптимальними розмірами такого острова будуть - 1.2 х 1.2 метра. Таке планування вимагає ретельного проектування і розрахунків, щоб забезпечити зручність переміщення і часто використовується на кухнях ресторанів.

Будь планування кухні з робочим виступом, називається півострівний. Виступ в даному випадку може бути використаний як барна стійка.

Отже, вибір планування залежить головним чином від розміру кухонного приміщення, фінансових можливостей замовника, а також його потреб, бажань і переваг. Після вибору планування, слід задуматися про другорядні, але важливих дрібницях - вентиляції, трубах, розетках, газових та водних шлангах та ін., Що також слід занести в план-проект.

Якщо всі предмети і техніка кухонного дизайну інтер'єру купується окремо, не варто забувати про відмінність в параметрах тих, чи інших речей.